Ta lån för att betala skulder

nya skulder
Ett vanligt resonemang är att man inte ska ta nya lån när man redan är skuldsatt. Vilket generellt är ett mycket bra råd för de flesta, men precis som de flesta råd så finns det nyanser.

Paketera om privatlån till bolånet

Om du har sett programmet Lyxfällan på TV3 någon gång så vet du att de drabbade ibland får hjälp att lägga om sina mindre privatlån till bolånet. Coacherna brukar ringa och boka ett möte med banken för att sedan fråga dem om det är möjligt att banken kan lösa ut lånen. Genom att banken lånar upp mer pengar på boendet så används sedan kontanterna till att betala av de lån med högst ränta. Kvar blir ett enda stort bolån med lägre ränta eftersom du har huset eller lägenheten som pant.

“Att ta lån för att betala skulder är en smart lösning om räntan på nya lånet är lägre än förra.”

Skuldfinansering samlar dina lån

Skuldfinansiering såsom att samla tidigare lån i ett bolån eller nytt privatlån hos en bank har blivit mycket populärt. Efterfrågan drivs av att det är svårt att hålla reda på många små lån och att den effektiva räntan kan variera på dem. På det viset blir det svårt att veta vilken av lånen man ska börja amortera på först. Det du kan göra är att vända dig till olika långivare för att se om de kan erbjuda dig bättre villkor till en lägre ränta och samla alla lån till ett enda. AVI-avgifterna blir också mindre eftersom du bara får en månadsfaktura. Fördelar med skuldfinansiering:

  • lägre ränta på ett stort lån jämfört med att ha många mindre lån
  • ofta kan du få en längre återbetalningstid
  • minskar på årsavgifter, administrationsavgifter och aviavgifter
  • översikt och enklare att hålla koll på dina utgifter och lån
  • minskar stress och ger en känsla av kontroll i privatekonomin

Pengarna som blir över

När du löser dyra snabblån så kommer du att få pengar över varje månad. Ett bra tips är att spara dessa pengar på ett sparkonto med hög sparränta så att du kan börja bygga upp din privatekonomi. En buffert för räntor eller om du vill amortera rekommenderas eftersom det ökar din soliditet och trygghet. Eftersom du får ett extra kassaflöde över med det samlade lånet så är det ett perfekt tillfälle att börja amortera på ditt lån.