Snabblån

Snabblån är för dig som behöver låna pengar snabbt för en oförutsedd kostnad. Låneformen lämpar sig bäst för de som inte finner någon annan lösning för finansiering eftersom den effektiva räntan är hög. Snabblån brukar också kallas smslån eller mikrolån.

Det här är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Det är enkelt att söka snabblån och du brukar bli beviljad krediter inom 24 timmar om kreditupplysningen är god. Du behöver inte ha några säkerheter i form av pant, istället tittar kreditbolaget på din betalningsförmåga. Du behöver heller inte redogöra vad du ska använda pengarna till. Se till att skapa en budget och en betalningsplan på hur du ska amortera av skulden så att du inte hamnar i en skuldfälla.

– Låna förnuftigt och skapa en återbetalningsplan
– Ta inte lån om du har skuldproblem
– Jämför den effektiva räntan för bästa lån

Vad är ett smslån?

smslan och krediter

Ett vanligt smslån eller snabblån omfattar ett mindre lånbelopp som oftast betalas ut samma dag som du skickat din låneansökan. Om du inte har misskött din privatekonomi så brukar det inte vara svårt att få ett smslån. Eftersom den effektiva räntan på den här typen av lån är så hög så lämpar sig snabblån endast till korta låneperioder och för tillfälliga finansieringslösningar. Därför är det viktigt att du inte tar smslån om du inte kan betala tillbaka lånebeloppet snabbt.

“Smslån är en produkt där du kan få låna pengar snabbt och enkelt för en akut situation.”

Snabblån och smslån kan du ansöka om på internet via Bank-ID eller annan E-legitimation. Normalt är beloppen du kan låna mellan 3000-25 000 kronor.

Fördelar och nackdelar

Fördelar med smslån är att du inte behöver vänta på pengarna, du får dem snabbt efter din ansökan. Om du har likviditetsproblem och inte har kassaflöden som räcker för att betala när tvättmaskinen går sönder så kan ett snabblån vara en kortsiktig lösning till nästa lön. De flesta svenskar har en låg till obefintlig buffert för oförutsedda kostnader, så det är inte konstigt att smslån blivit så populärt.

Nackdelarna med smlån är att att de har en hög ränta och kort löptid. Det är ett lån där du måste ha en snabb lösning och planering för hur du ska betala tillbaka skulderna på ett par månader. En annan nackdel är att fler impulsinköp kan ske eftersom lånet är så lätt att få.

Begreppet effektiv ränta

Effektiv ränta anger den totala kostnaden på en årsbasis för ett lån. När du jämför lån ska du alltid titta på effektiv ränta då den tar hänsyn till inkluderade avgifter som aviavgifter och uppläggningsavgifter. För dig som konsument blir det mycket tydligare med siffror i effektiv ränta då du kan jämföra kreditbolag sinsemellan.

Risker med snabblån

Om du inte betalar månadsfakturorna efter påminnelser så hamnar din faktura hos inkassobolagen. Betalas inte skulden hos inkasso så blir en senare instans Kronofogden. När din skuld hamnar där finns risk för betalningsanmärkning om du inte betalar av den. Slutligen om du inte betalar skulderna via Kronofogden så görs en utmätning för att driva in skulden.