Nya rekord i bostadslån

Rekord i bostadslån

Svenskarna har slagit rekord med 3 000 miljarder kronor i bolån enligt ny statistik från SCB. Befolkningen investerar stora delar av sin inkomst i sitt boende och räntekostnaderna tar i vissa fall upp halva månadslönen. Stefan Ingves och Riksbanken har flertalet gånger uttryckt sin oro i dagstidningar och TV-inslag. Lånetillväxten måste sakta ner eller avstanna för att minska risken för rekyler på bostadsmarknaden. Ett prisfall skulle bli katastrofalt för svenska konsumenter som har större delen av sina förmögenheter i sin bostad. Dessutom kommer börsen falla vilket påverkar aktie- och fondsparare liksom pensionskapital som ligger till grund för pensionsutbetalningar.

Att äga sitt boende är aldrig fel

Även om skulderna är höga och risken är stor på bostadsmarknaden så är det ändå alltid bra att äga sitt boende. Med en inflation på 2% så minskar lånet samtidigt som fastighetspriserna stiger över tid, detta har gjort många svenskar rika sedan 1990-talet. Alternativet är att hyra sin bostad, men då är det lätt att hamna efter om man inte privat fondsparare eller investerar i aktier vid sidan. Dagens moderna ekonomier växer när skulderna växer, allt mer krediter driver konsumtion och nya investeringar i samhället. Största orsaken idag är den låga reporäntan som gör det nästan gratis att låna pengar.

Om du köper din första bostad på dagens marknad så är det bra om du öppnar ett buffertsparande på ett sparkonto med hög sparränta. Så att du har pengar att ta ifrån den dagen då bankerna höjer 3-månaders räntan på sina bostadslån. Om du är orolig för marginalerna i din privatekonomi så kan det vara en god idé att binda boräntan. På det sättet vet du vilka kostnader du har varje månad och slipper otrevliga överraskningar i form av kraftiga räntehöjningar. Men kom ihåg att banken lägger på en premie som gör att det blir lite dyrare att binda bolånet gentemot att välja rörligt lån.