Julen kan betyda stora utgifter

julen är dyr

Nu är det snart jul igen och många har redan börjat fundera på vilka julklappar som ska köpas i år och hur julmaten ska tillagas. December brukar vara den dyraste månaden på året, vilket gör att pengarna sällan räcker till för räkningarna i Januari.

Såklart vill man ha en bra jul för familjen med god mat, mys och julklappsöppning. Tyvärr så kan julen innebära en viss stress ekonomiskt. Hur får man pengarna att räcka till?

Så får du pengarna att räcka i jul

  • Prata med dina föräldrar, syskon om ni verkligen ska köpa julklappar till varandra? Kanske räcker det till barnen?
  • Ha ett knytkalas där alla tar med något till julbordet, det trevliga är trots allt sällskapet!
  • Fundera på att skriva ner en budget på hur mycket pengar du får göra av med på mat, julklappar och julpynt.
  • Köp julklappar tidigt, gärna från billiga grossleverantörer på internet. Jämför pris på internet! E-handel är en bra metod för prispress.
  • Strunta i alkoholen i år, bjud bara på varm glögg.

Om pengarna ändå inte räcker

Många har inte ett tillräckligt stort kassaflöde för att klara alla utgifter under december och januari. Därför är det många som väljer att dryga ut sin ekonomi tillfälligt med ett smslån eller privatlån. Även om det innebär extra ränta så tycker många familjer att det är värt kostnaden för att få den jul man vill ha.

Vad kan man göra för att undvika lån? Du kan börja spara redan under sommaren långt innan jul. Lägger du till exempel undan det du får tillbaka på skatten så har du en bra buffert ifall pengarna inte räcker till. Du kan också lägga undan 5% av månadslönen under början av året så har du ett större kapital som kan användas över jul och nyår.