Vanliga frågor

Här hittar du en FAQ över de vanligaste frågorna och svaren. Om du ser ekonomiska begrepp som du inte känner till så kan du titta i vår ordlista.

Vad är en låneförmedlare?
En låneförmedlare hjälper dig som kund att hitta en låneutgivare som matchar dina behov och krav. Vi är en mellanhand som jämför lån och villkor så att du ska få en bättre översikt om erbjudanden på marknaden.

Kostar det någon avgift att ansöka om lån via Orchid Finance?
Nej. Jämförelsetjänsten på den här webbsidan är helt kostnadsfri för dig som användare. Kreditbolagen som vi samarbetar med betalar ut en hänvisningsprovision när din låneansökan har blivit godkänd. Utan dessa provisioner så skulle inte den här webbsidan existera eftersom den kostar i drift, underhåll och tid.

Är räntan på lån avdragsgill i deklarationen?
Svenska staten subventionerar ett avdrag på 30%, vilket innebär att din lånekostnad egentligen blir 70%.

Lånar jag pengar via Orchid Finance när jag ansöker?
Nej, vi erbjuder inte utlåning av pengar utan endast jämförelse och tips för att hitta det bästa lånet online. Mer kan du läsa på sidan om oss.

Varför får jag inte min ansökan godkänd?
Varje långivare som du ansöker om lån hos gör en kreditupplysning och kreditbedömning på din privatekonomi. Om du inte får din ansökan godkänd så har kreditbolaget gjort bedömningen att din betalningsförmåga är för svag i förhållande till bolagets krav. För att veta mer om förnekad låneansökan så ska du kontakta den långivaren du ansökte hos.

Vilka krav finns för att jag ska kunna låna?
Villkoren hos lånutgivarna skiljer sig åt, så du bör läsa lånevillkoren noga innan du ansöker. Grundkrav är att du ska vara minst 18 år gammal och vara svensk medborgare. Du får heller inte ha någon skuld hos Kronofogden. Fast inkomst är rekommenderat.

Hur lång tid tar det innan jag får pengarna?
Ansöker du om smslån på nätet med Bank-ID så kan du få pengarna under samma dagen. För privatlån eller bolån så kan det ta upp till 5 arbetsdagar innan du får pengarna. Det beror lite på hur stor summa pengar du har lånat och hur kreditbolagen jobbar.

Frågar långivare om vad jag ska ha pengarna till?
Nej, kreditbolaget frågar inte vad du ska använda pengarna till om det gäller snabblån, privatlån eller kreditkort eftersom lånen är utan säkerhet. Däremot så vill banken veta till vilken fastighet bolånen är till för, de vill också vet vad syftet är om du ska låna upp på huset.

Går det att betala av hela lånet i förtid?
Ja, om du vill så kan du lösa hela lånet på en gång. Du kan också betala av lånet snabbare än planerat.

Jag har betalningsanmärkningar, kan jag låna ändå?
Det beror på vad kreditbolagen har för regler, men många godkänner låneansökningar om din privatekonomi är i ordning i övrigt och du har en inkomst. Däremot så blir din ansökan inte godkänt om du har skulder hos Kronofogden, dessa måste betalas av först.

Är det tryggt att låna pengar på nätet?
Ja, det är säkert att ansöka om lån på nätet. Kreditbolagen skyddar dina personuppgifter och bankinformation enligt personuppgiftslagen.